Kyösti Koivuniemi

Seinäjokista synergiaa etsimässä

SeAMKin hallitus päätti tiistai-iltana äänestyksen jälkeen siirtää agrologiopetuksen Ilmajoelta Seinäjoen Framille. Perusteluina olivat taloudelliset ja toiminnalliset syyt. Kiinteistökustannukset olivat kuulemma korkeat ja opiskelijat voivat paremmin hyödyntää nyt koko elintarvikeketjuajattelua opintopolkuna. Perustelut ontuvat ainakin taloudellisilta osiltaan kun hallituksen jäsenetkään eivät ole kerran saaneet vertailutietoja nykyisistä kuluista päätöksen pohjaksi. Näin kertoi SeAMKin ilmajokinen hallituksen jäsen. Nykyisillään hän vuokra käytännössä kaksinkertaistuu. Ja vaihtoehtoista ratkaisua Ilmajoen ja SEDUn saneeraamista kiinteistöistä ei edes käytännössä käsitelty. Kari Hokkanen mainitsee että politiikalla ei päätöksenteossa ole mitään tekemistä sillä SeAMK osakeyhtiönä ajaa vain omaa etuaan. On mielenkiintoinen ajatus että käytännössä sataprosenttisesti kuntien omistama yritys ei yhtäkkiä olekaan politiikanteon väline vaikka kaikki hallituksen jäsenet on valittu sinne poliittisin perustein. Jos näin on lienee seuraava hallitus täynnä talouselämän osaajia eikä esimerkiksi keskustalaisia kunnallispoliitikkoja. Nähtäväksi jää. Keskiviikon pääkirjoituksessakin otettiin kantaa Ilmajoen agrologikoulutuksen siirtoon Seinäjoelle. Maininta opiskelujen tiivistämisestä Framille kiinteistöjen tehokkuuden vuoksi on kuulemma hyvä asia, mutta jos on laajennettava, nykyiset perustelut saa heittää Seinäjokeen. Odotankin innolla, toimiiko Ilkka sellaisena vallan vahtikoiran kuin ne kaikki ovat niin ylevästi kirjoitelleet olevansa ja kun YLEä sekä sen päätoimittajaa on riepoteltu lehdissä? Aika näyttää. Samaisessa pääkirjoituksessa mainittiin että toiveissa on opetuksen kehittäminen enemmän käytännön läheisemmäksi. Mahtanee onnistua hyvin keskellä kaupunkia? Tapio Varmola ajaa Ilmajoelta koulutuskuntayhtymän traktorin sekä puimurin Framin parkkihalliin ja odottavat siellä niin saa konetekniikan tunnilla opiskelijat tutustua laitteisiin ja vaikka hieman ajella parkkialueella? Istutetaanko kenties kukkapenkkeihin pohjoispäätyyn kauraa ja eteläpäätyyn ohraa ja sitten tutkitaan niiden kasvuedellytyksiä – kaupungilla? Istutetaan luokka olosuhteissa kuusentaimia ja tutkitaan kauanko ne voivat elää? En saa mitään järkevää ajatusta käytännöllistää maa- ja metsätalousopetusta kaupunkiolosuhteissa, kun ympärillä ei ole peltoa, metsää eikä edes yhtäkään työkonetta. Millaista käytännönläheistä opetusta mahtaa Satu Takalakin tarkoittaa? Opiskelijat sekä MTK ovat vastustaneet oppilaitoksen siirtoa. Tuntuu käsittämättömältä että oppilaitoksen omia asiakkaita ei kuunnella. Tilastojako varten heitä nykyisen SeAMKin virkamieshallinnon ja hallituksen mielestä koulutetaan? Alkaa siis asfalttiagrologien koulutus! 2020-luvulla vastaan alkaa kävellä agrologeja jotka ovat nähneet lehmän ainoastaan maitopurkin kyljessä. Kyösti Koivuniemi kaupunginvaltuutettu KD Kurikka

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän HannuAkkanen kuva
Hannu Akkanen

Päätös itsessään ei ollut asioita seuraaville mikään yllätys.
Jo v2011, jolloin Ilmajoen kunnan edustajat saivat torpattua AMK-opetuksen siirron Seinäjoelle, YLE:n alueuutislähetyksessä keskustavaikutaja Timo Paavola totesi päätöksen olleen hänen poliittisen uransa suurin pettymys.
Siis keskeinen Seinäjokelainen keskustavaikuttaja oli kokenut elämänsä suuriman poliittisen pettymyksen, kun Ilmajoelta ei saatu AMK-opetusta siirrettyä Seinäjoelle.
Ilmajokisia edusti silloisessa hallinnossa mm. Juha Mäenpää ja Jorma Yli-Suomu.
Paavola ilmoitti uutislähetyksessä, että asiaan vielä palataan. Näin kävi, kuten nyt nähtiin.
Kun tarkastelemme millainen poliittinen koalitio Seamkissa tällä hetkellä on, voimme todeta että keskustapuolue, niin halutessaan olisi voinut asian estää.
Kaikki hallitusjäsenet ovat poliittisin perustein valittuja.
Hokkanen Kari,(KESK)
Mäki Juhani(KESK)
Honkala Erkki(KOK)
Heikkilä Aarne(SDP)
Rasinmäki Jorma (KESK)
Mäkynen Jyrki (KOK)
Pirttikoski Seppo (KESK)
Aho Anne-Maria (henkilöstön edustaja)
Kallio Karri (Opiskelijoiden edustaja)
Ilmajoen edustajana ollut Seppo Pirttikoski näennäisesti yritti taistella opetuksen Ilmajoella säilymisen puolesta, erikoiseksi asian tekee se että hän ei pystynyt vakuuuttamaan edes puoluetovereitaan asiassa.
Voidaankin sanoa Kepu petti Ilmajoen, vaikka kunnanjohtaja sentään yritti.
Maakuntavaaleissa äänestäjien on syytä muistaa keskustalainen keskittämispolitiikka.

Toimituksen poiminnat